Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Consiliul Europei în susţinerea reformei de descentralizare

Consiliul Europei în susţinerea reformei de descentralizare

   
imprimare
06.03.2014   3399 Accesări  

 

Chișinău, 6 martie 2014 - O misiune de evaluare a Consiliului Europei, condusă de domnul  Alfonso ZARDI, Şeful Departamentului Instituţii Democratice şi Guvernare, Direcţia Generală Democraţie, a efectuat o vizită de documentare în Republica Moldova în perioada 3-6 martie curent pentru a studia desfășurarea reformei de descentralizare. Acţiunea are loc în ajunul lansării unui amplu program de colaborare RM-CoE în domeniul descentralizării şi consolidării autonomiei locale.

 

Cu sprijinul Centrului de Expertiză a Consiliului Europei, Grupul de lucru constituit din experți recunoscuți în domeniul democrației locale din mai multe țări europene, inclusiv Elveția, Estonia, România, Spania și Ungaria, și-a propus să facă o radiografiere a stării actuale a politicilor de descentralizare în țara noastră, și să identifice domeniile ce necesită intervenții suplimentare de asistență externă și expertiză de specialitate.

 

Sperăm că rezultatele atinse în implementarea Strategiei Naționale de Descentralizare, în cei doi ani de la adoptarea Strategiei, vor permite colegilor noștri de la Consiliul Europei să aprobe extinderea asistenței și expertizei externe pentru Republica Moldova în acest domeniu," a opinat Serghei PALIHOVICI, Secretarul general-adjunct al Guvernului Republicii Moldova, responsabil pentru relațiile cu autoritățile locale și politicile de descentralizare.

 

Experții Consiliului Europei s-au întîlnit, la Chișinău, cu reprezentanții Cancelariei de Stat responsabili de politicile de descentralizare, reprezentanții ministerelor de profil din cadrul Grupurilor de lucru privind descentralizarea sectorială, cu deputații din Comisia parlamentară specială pentru descentralizare și autonomie locală. Delegația Consiliului Europei s-a întreținut, de asemenea, cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, cu reprezentanții organizațiilor partenere de dezvoltare, care desfășoară în Republica Moldova activități în domeniul dezvoltării locale, precum LGSP (USAID), GIZ, Sida, PNUD și UN Women.

 

Cadrul propus de colaborare CoE-RM în domeniul descentralizării și dezvoltării locale are mai multe direcții de acțiune: susținerea implementării Strategiei Naționale de Descentralizare, consolidarea capacităților APL prin promovarea practicii de cooperare intercomunitară, susținerea dialogului dintre APC și APL şi implementarea recomandărilor Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE în acest sens. Raportul final al misiunii de evaluare, care va fi pregătit pînă la mijlocul lunii martie, va servi ca bază pentru activităţile concrete de colaborare dintre Guvernul moldovean și Consiliul Europei în domeniul descentralizării.

 

 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2284230 |  ieri: 962 |  azi: 728 |  Online: 35
 
Abonare noutăţi