Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Igor VOLNIŢCHI, Purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului Vlad FILAT, a susţinut astăzi un briefing, în cadrul căruia s-a referit la speculaţiile care se fac vizavi de Strategia naţională de descentralizare

Igor VOLNIŢCHI, Purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului Vlad FILAT, a susţinut astăzi un briefing, în cadrul căruia s-a referit la speculaţiile care se fac vizavi de Strategia naţională de descentralizare

   
imprimare
28.04.2011   12000 Accesări   sursa

Igor VOLNIŢCHI a amintit că, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii opoziţiei parlamentare au făcut un şir de afirmaţii grave vizavi de această Strategie şi ce ar urma să se întîmple în continuare.

„Intenţionat, opinia publică a fost indusă în eroare, menţionîndu-se precum că Strategia ar prevedea revenirea la judeţe, lichidarea a sute de primării, lichidarea spitalelor şi altor instituţii de menire socială. Aceste afirmaţii reprezintă nimic altceva decît aberaţii, menite să creeze o stare de tensiune artificială în societate", a spus Purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului.

Potrivit spuselor sale, nicăieri în întreg textul Strategiei nu este nici un cuvînt despre judeţe, nici un cuvînt despre lichidarea primăriilor sau alte măsuri de acelaşi gen.

„Din contra, scopul Strategiei este de a acorda mai multă autonomie teritoriilor, de a crea noi oportunităţi pentru dezvoltarea locală, de a oferi mai multă libertate în acţiune autorităţilor locale şi de a apropia serviciile publice de cetăţean", a declarat Igor VOLNIŢCHI.                 

El a amintit că o prioritate a Guvernului este descentralizarea şi asigurarea autonomiei locale, iar Strategia naţională de descentralizare vine să asigure implementarea în practică a acestei priorităţi.

Igor VOLNIŢCHI a amintit că, anterior, a fost constituită Comisia paritară pentru descentralizare şi grupurile de lucru pe domenii concrete de activitate. „Fac această precizare importantă în contextul declaraţiilor de ieri, precum că reforma nu ar fi consultată suficient cu societatea civilă, cu alţi actori importanţi. Strategia a fost publicată, adusă la cunoştinţa publicului, iar fiecare pas important în această direcţie este consultat cu cei vizaţi de această reformă", a declarat el.         

Purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului a spus că pînă acum a fost făcută analiza şi diagnosticul situaţiei reale în domeniul APL, precum şi stabilite obiectivele pe domenii de activitate, după care urmează identificarea acţiunilor necesare ce ar conduce la atingerea rezultatelor scontate.

„Astfel, pentru implementarea Strategiei se propun acţiuni pe etape, elaborarea foilor de parcurs sectoriale pe domenii concrete, pasibile descentralizării, cu asigurarea unei autentice autonomii locale: protecţie socială, sănătate, educaţie, ordine publică, transport public, infrastructură, dezvoltare economică locală, tineret şi sport, cultură, ecologie etc. Într-un cuvînt, se va face tot ce este necesar pentru a aduce serviciile publice cît mai aproape de cetăţean, pentru a avea teritorii cu adevărat dezvoltate", a declarat Igor VOLNIŢCHI.

Referitor la declaraţiile opoziţiei privind o posibilă revenire la judeţe, el a ţinut să menţioneze că nu Guvernul stabileşte prin strategii acest lucru şi că organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova este prevăzută prin Legea cu aceeaşi denumire, decizia finală de modificare a căreia o poate lua doar Parlamentul.

„Reforma iniţiată de Guvern în acest domeniu este una de maximă importanţă şi responsabilitate. Este una dintre reformele de bază care urmează să asigure o bună dezvoltare a Republicii Moldova în continuare. Din acest punct de vedere, venim cu un apel către formaţiunile politice să se abţină de la declaraţii care pot afecta buna implementare a reformei, mai ales acum, cînd suntem în plină campanie electorală. Acest document este mult prea important pentru viitorul Republicii Moldova, de aceea folosirea lui în campania electorală, în special sub aspectul dezinformărilor, este inacceptabilă şi condamnabilă", a mai declarat Igor VOLNIŢCHI.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2277188 |  ieri: 1200 |  azi: 125 |  Online: 39
 
Abonare noutăţi