Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » La Chișinău a fost semnată Foaia de parcurs privind democrația locală și regională în Republica Moldova.

La Chișinău a fost semnată Foaia de parcurs privind democrația locală și regională în Republica Moldova.

   
imprimare
07.07.2016   14499 Accesări  

 

În perioada 06-08 iulie 2016, în Republica Moldova se află în vizită delegația Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE), din care fac parte Jean-Claude Frecon, președintele CALRE, Philippe Receveur, Preşedintele a Comisiei de monitorizare a CALRE, Jean Philippe BOZOULS Director interimar al CALRE, Francis LEC, Membru al Comisiei de monitorizare precum și secretarul Comisiei de monitorizare, Stephanie Poirel.

În baza mai multor rapoarte de monitorizare la capitolul reformei de descentralizare,  a fost elaborată foaia de parcurs privind implementarea în Republica Moldova a recomandărilor Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

În cadrul vizitei delegația CALRE a avut întrevedere cu conducerea Cancelariei de Stat, domnul Tudor Copaci, Secretar general al Guvernului și  domnul Valentin Guznac, Secretar general adjunct al Guvernului, care au abordat unele aspecte referitor la realizările autorităților centrale și locale din Republica Moldova în domeniul descentralizării, precum și provocările existente în acest sens. De asemenea, interlocutorii au avut un schimb de opinii pe tema intensificării dialogului dintre Consiliul Europei și Guvernul Republicii Moldova și au purces la semnarea Foii de parcurs privind democrația locală și regională în Republica Moldova.

Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci a salutat vizita delegației CALRE la Chișinău și a subliniat necesitatea cooperării între administrația publică locală din Republica Moldova și Consiliul Europei, în mod special, cu Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. De asemenea, Tudor Copaci a prezentat realizările Executivului de la Chișinău privind descentralizarea, dialogul intensificat cu UTA Găgăuzia în vederea modernizării administrației locale de acolo, dar și obiectivele stabilite în Strategia Națională de Descentralizare.

La rândul său, președintele CALRE, Jean-Claude Frecon a reconfirmat sprijinul Consiliului Europei acordat în continuare Republicii Moldova, având în vedere înregistrarea mai multor progrese de către Guvernul de la Chișinău. Potrivit oficialului european, CALRE va susține realizarea obiectivelor stipulate în Foaia de parcurs, privind consolidarea capacităților administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Interlocutorii au convenit asupra continuării cooperării dintre CARLE și Republica Moldova în vederea ajustării cadrului legal din țara noastră conform principiilor stipulate în Carta Europeană a  Autonomiei Locale.

La finalul discuțiilor, Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Jean-Claude Frecon, precum și președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan au semnat Foaia de parcurs privind democrația locală și regională în Republica Moldova. 

În cadrul ceremoniei, președintele CALRE, Jean-Claude Frecon i-a înmânat lui Tudor Copaci medalia Consiliului Europei, pentru progresele înregistrate de țara noastră în domeniul descentralizării și modernizării autonomiei locale. Cu această ocazie, Secretarul general al Guvernului a menționat că medalia obținută e meritul tuturor autorităților centrale și locale din Republica Moldova.

La rândul său, președinta CALM, Tatiana Badan a spus că autorităţile locale moldoveneşti salută semnarea documentului ce va contribui la îmbunătăţirea mecanismului de funcționare a administrației locale din țara noastră.

Astfel, Republica Moldova a devenit al cincilea stat după Portugalia, Georgia, Armenia și Ukraina, care au semnat Foaia de parcurs privind implementarea în Republica Moldova a recomandărilor Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

 

http://www.coe.int/t/Congress


             

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2277860 |  ieri: 1200 |  azi: 787 |  Online: 59
 
Abonare noutăţi