Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Primarii învață să implice migranții în dezvoltarea localităților

Primarii învață să implice migranții în dezvoltarea localităților

   
imprimare
01.03.2016   9832 Accesări  

 

Primarii din 25 de localități din Republica Moldova au învățat din experiența altor colegi cum să implice migranţii  în dezvoltarea localităților de baștină. O vizită de studiu de acest fel a fost organizată în perioada 25-26 februarie de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, în cadrul proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală".

Aleșii locali au vizitat satul Avdarma (UTA Găgăuzia) și Selemet (Cimișlia) - localități, în care a fost dezvoltată infrastructura şi gama de servicii publice, graţie implicării migranţilor şi băştinaşilor plecaţi din localitate.  

"Migraţia este percepută ca un fenomen negativ pentru Republica Moldova deoarece, până la ora actuală, nu a fost folosită ca element eficient de dezvoltare a ţării în general şi a localităţilor, în particular. Toate acestea deoarece lipsesc capacitățile instituționale, cunoștințele și modelele viabile, care să permită implementarea eficientă a politicii în domeniul migraţiei şi dezvoltării locale printr-un program eficient de implicare și de mobilizare a comunității. Prin aceste vizite, ne propunem să inspirăm primarii beneficiari prin exemplul de reuşită a unor localităţi care au implicat băştinaşii plecaţi din localitate în dezvoltarea locală", a declarat Olesea Cazacu, manager de proiect.

„Până în prezent nici nu m-am gândit cât de importantă poate fi stabilirea relațiilor cu băştinaşii plecaţi din localitate. Exemplul acestor două sate m-a  făcut să înţeleg cât de utile pot fi aceste legături pentru bunăstarea localităţii, dar şi pentru cei care au dor de casă şi dorinţa de dezvolta locul de unde s-au pornit. M-am convins că un aspect important de abordat sunt condiţiile şi activitățile pentru copii. Or, majoritatea migranților și-au lăsat copiii acasă. Astfel, prin crearea unor condiții mai bune pentru ei, cum ar fi: secții sportive, terenuri de joacă, terenuri de fotbal, diverse cercuri, avem posibilitatea să construim o relație  durabilă cu migranții", a declarat primarul de Ruseștii Noi (Ialoveni), Pavel Codreanu.

Conform studiilor recente, circa 479 mii de moldoveni sunt migranți, 370 mii aflându-se în migrație pe termen lung, iar 109,000 fiind migranți circulari. Începând cu anul 2010, migrația și dezvoltarea au fost recunoscute atât de autoritățile naționale, cât și de comunitatea internațională ca un subiect important pe agenda de dezvoltare a țării.

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală" este implementat în perioada 2015-2017 de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Programului Naţiunilor Unite (PNUD) Moldova şi susţinerea financiară a  Agenţiei Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2278664 |  ieri: 1420 |  azi: 164 |  Online: 54
 
Abonare noutăţi